Europski rudarski gradovi pomažu rudarskim gradovima Ukrajine

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić u dvodnevnom je službenom posjetu poljskom gradu Rybniku, prijateljskom gradu Labina. Rybnik ovih dana obilježava svoje Dane grada, a to je ujedno i prilika da se održe sastanci s prijateljskim gradovima iz cijele Europe.

Ono što spaja Rybnik i Labin te ostale gradove koji sudjeluju na trenutnim događanjima u Poljskoj jest zajednička industrijska, odnosno rudarska povijest kao i projekti očuvanja rudarske baštine kroz turističku svrhu.

S obzirom na to da je trenutna situacija u tom dijelu Europe sve samo ne normalna te činjenica da u neposrednoj blizini poljske granice bukti rat, a nedužni ljudi stradavaju, Labin kao i svi pobratimljeni gradovi Rybnika, na njihovu su se inicijativu uključili u humanitarnu akciju prikupljanja konkretne pomoći za izbjegle osobe.

Podsjetimo, Labin je sukladno zahtjevima u Rybnik dostavio humanitarnu pomoć u obliku mobilnih kreveta, deka i ostalih traženih potrepština koje su u tom trenutku bile od značajne važnosti s obzirom na da je na dnevnoj bazi bilo potrebno hitno zbrinuti veliki broj ljudi.

Dani grada Rybnika bili su i prilika da gradonačelnik Piotr Kuczera zahvali svima koji su u tim kritičnim trenucima pružili veliku pomoć Rybniku ali što je najvažnije, osobama koje su se našle u za današnje vrijeme, nezamislivoj situaciji. Kako bi se još jednom zahvalio, svim prijateljskim gradovima, tako i Labinu uručio je posebnu zahvalnicu za pomoć koju su pružili.

Valja naglasiti kako su svoju zahvalnost Labinu i ostalim gradovima uputili i prisutni predstavnici ukrajinskog medicinskog osoblja koji u najtežim trenucima osim medicinske pružaju i psihološku pomoć ljudima koji su u trenu izgubili svoje domove te su primorani bježati iz svojih rodnih krajeva.

„S Rybnikom njegujemo zaista kvalitetan odnos te zajednički spremamo mnoge projekte za budućnost. Drago mi je da sam danas u društvu gradonačelnika gradova slične povijesti, a koje je spojila prije svega zajednička suradnja s Rybnikom, ali nažalost i ova ružna priča oko rata u Ukrajini. Ono o čemu smo danas razgovarali jest proširivanje suradnje Labina s prisutnim gradovima te zajedničkih projekata usmjerenih povlačenju sredstava iz EU fondova uz jača i šira partnerstva te kvalitetnije projekte. Prvi konkretan potez koji je danas usuglašen jest stvaranje mreže gradova koja baštini rudarsku povijest. Jednako tako, svjesni situacije koja je nažalost možda sve manje u medijima, ali definitivno nije završena, te svakodnevno sve veći broj izbjeglica na području Poljske i Rybnika, iziskuje od svih nas još veću angažiranost i dodatnu pomoć. Zahvalni smo na uručenom nam priznanju, a svi danas okupljeni nastojat ćemo pomoći i dalje jer pravi prijatelji prepoznaju se kad je najteže. Upravo zato, vrijedno ukrajinsko medicinsko osoblje uputit će detaljne zahtjeve s jasno iskazanim potrebama u obliku medicinskih pomagala koje ćemo, kako smo jasno danas i istaknuli kao predstavnici okupljenih gradova prijatelja, u najkraćem mogućem roku dostaviti na ovo područje“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić nakon održanog sastanka i podjele zahvalnica na kojem su uz labinskog gradonačelnika sudjelovali gradonačelnici gradova Saint-Vallier i Lievin iz Francuske, Dorsten iz Njemačke i Karwina iz Češke.

Gradonačelnik je posebno istaknuo važnost gore navedenih gradova i buduće suradnje na polju industrijske baštine kroz stvaranje mreže gradova rudarske povijesti uz širenje i olakšavanje koncepta prijave novih projekata na fondove EU uz daljnji razvoj i promociju naše zajedničke bogate povijesti na europskoj razini. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još