ISTARSKI SREDNJOŠKOLCI STEM-ALI NA EDUKACIJI “ZNANJEM DO ZVIJEZDA” U SŠ MATE BLAŽINE LABIN: Jačamo trilateralnu platformu srednjih škola Pula/ Pazin/ Labin!

Dugogodišnja suradnja gimnazija u Pazinu, Puli i Labinu urodila je poludnevnom edukacijom STEM centra za mlade na 1. susretu Programa “Arhimed” u okviru edukacije “Znanjem do zvijezda” koja se održala 1. lipnja 2022. u SŠ Mate Blažine Labin u partnerstvu s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile Pazin i Gimnazijom Pula te uz potporu Zaklade InnoLab iz Zagreba kao nositelja projekta.

Na edukaciji je sudjelovalo 22 učenika  1. i 2. razreda srednje škole s potencijalom i interesom za fiziku, astronomiju i matematiku iz Gimnazije u Puli (7), Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin (7) i SŠ Mate Blažine Labin (8). Učenici su izdvojeni od ukupnog broja od tristotinjak učenika iz tri škole dionika programa na temelju interesa i ostvarenih rezultata na školskim, županijskim i državnim natjecanjima.
Edukacija se održala u organizaciji STEM centra za mlade – Sekcije iz fizike i astronomije te Sekcije iz matematike u koordinaciji između projektnog tima koji se sastojao od profesora Nedeljka Mandića (Labin), Roberte Germin Milete (Labin) te Igora Macuke (Pula) i Nade Ćakić (Pazin).

Voditelj Programa “Arhimed” Nedjeljko Mandić, prof. u uvodnom obraćanju pozdravio je prisutne, zajedno s projektnim timom te Voditeljem STEM centra za mlade Željkom Ernečićem ispred SŠ Mate Blažine Labin, prof. i zamjenicom Voditelja centra Oliverom Tadić, prof. te Valterom Brezcom, Voditeljem STEM centra ispred Zaklade InnoLab i Upraviteljicom Zaklade mr sc. Barbrom Kristofich Ambruš. 

Edukacija je u prvom dijelu uključivala predavanje „Svemirsko vrijeme“ (eng. „Space weather“) koje je  održala izv. prof. dr.sc. Giuliana Verbanac, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Profesorica Verbanac, bivša učenica Srednje škole Mate Blažine Labin je na početku govorila o svojoj znanstvenoj karijeri te svom znanstvenom i nastavnom radu na PMF-u. U zanimljivom predavanju i razgovoru s učenicima bilo je riječi o planetarnim magnetskim poljima, međudjelovanju magnetskog polja Zemlje s magnetskim poljem Sunca, geomagnetskim olujama i njihovim posljedicama, svemirskoj
prognostici te polarnoj svjetlosti.

Potom je uslijedila polusatna radionica „Fermijeva pitanja“. Učenici su se najprije upoznali s konceptom Fermijevih pitanja i metodologijom njihova rješavanja tj. metodama procjene reda veličine. Potom su se podijelili u 4 grupe ( u svakoj grupi su bili učenici iz sve tri škole) te su zajednički vrlo uspješno odgovorili na nekoliko postavljenih Fermijevih pitanja. Između ostalog, trebali su procijeniti koliko ljudi na svijetu koristi mobilni telefon svake minute, koliki se volumen zraka udahne u jednom danu, koliko kokica stane u učionicu?

Središnji dio prvog susreta bio je rezerviran za radionicu „Putovanje na Mars“. Radionicu su vodili prof. Germin Roberta Mileta, prof. Nedeljko Mandić (Labin), prof. Nada Ćakić (Pazin) i prof. Igor Macuka (Pula). Učenici su, kroz niz zadataka, u grupnom radu tražili najpovoljnije uvjete za lansiranje svemirske letjelice (rakete) na Mars (tzv. „prozor lansiranja“). Upoznali su se zatim s tzv. Hohmannovim transferom tj. energetski najučinkovitijom orbitom za let svemirske letjelice do Marsa. Nakon provedenih izračuna učenici su konstruirali Hohmannovu eliptičnu putanju rakete od Zemlje do Marsa, te su određivali vrijeme leta do Marsa te položaje Zemlje i Marsa u trenutku lansiranja i slijetanja rakete.

Po završetku edukacije mentori/ koordinatori programa podijelili su učenicima potvrde o sudjelovanju, a voditelj programa je zaslužnim dionicima podijelio zahvale za sudjelovanje u programu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još