Izašao jubilarni 10. TREFF – časopis na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine

„Deutsch lernen ist cool“ (Učiti njemački je cool) – poručuju učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin u školskom listu na njemačkom jeziku TREFF čiji je jubilarni 10. broj upravo izišao pod mentorstvom profesorice njemačkog jezika Elvijane Frančula Tenčić.

Posljednje dvije školske godine zbog pandemije uzrokovane korona virusom bile su posebno izazovne i za učenike i za nastavnike, ali to ih nije omelo u tome da na nastavi njemačkog jezika marljivo rade na raznim projektnim zadacima, kroz koje proširuju ne samo svoje jezične nego i interkulturalne  kompetencije.

Naslovna tema školskog lista na njemačkom jeziku TREFF 10  “MI I NAŠ GRAD” donosi plakate koje su učenici izradili tijekom online nastave, a povodom obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike. Na plakatima su ukratko predstavljena geografska, kulturna i povijesna obilježja te različiti aspekti života u gradu.

Osim naslovne teme TREFF 10 donosi i učeničke plakate na temu „ČITANJE JE VAŽNO – I NA STRANOM JEZIKU“. Ovaj projektni zadatak nadovezao se na kratku prijevodnu vježbu „Ono si što čitaš“  kao jednu od ponuđenih aktivnosti u Godini čitanja 2021., čiji je glavni cilj bio promocija i razvoj kulture čitanja, osobito kod mladih.  

U velikom intervjuu bivša maturantica labinske srednje škole Marija Lalović govori o svojim iskustvima s učenjem njemačkoj jezika, a zanimljiva je i tradicionalna anketa o zanimanjima iz snova i željenim fakultetima ovogodišnje generacije maturanata. TREFF 10 donosi i tematsku križaljku o gradu Labinu i  jedan literarni rad (pjesmu).  

Za grafičko oblikovanje TREFF-a 10 zaslužna je Gloria Kiršić, učenica četvrtog razreda gimnazije koja je ujedno i autorica nekoliko tekstova i fotografije na naslovnici.

CILJ ŠKOLSKOG LISTA NA NJEMAČKOM JEZIKU „TREFF“
Glavni cilj  školskog lista na njemačkom jeziku TREFF od njegovih početaka sredinom 90-ih pa sve do danas je promocija učenja njemačkog jezika kroz zabavne, kreativne i poticajne aktivnosti istraživanja, pisanja i grafičkog oblikovanja tekstova koje učenike motiviraju za rad i omogućavaju im brži razvoj njihovih jezičnih kompetencija iz jezika koji se većinom percipira kao težak jezik.

Naime, posljednjih desetak  godina svjedoci smo trenda da taj veliki europski jezik postepeno nestaje iz naših škola, osobito kao prvi strani jezik. To se nažalost dogodilo i u labinskoj srednjoj školi, pa je u školskoj  godini 2020/21 posljednja generacija maturanata učila njemački jezik kao prvi strani jezik.

Trenutno njemački jezik u toj školi ima status drugog izbornog stranog jezika  u gimnazijskim odjeljenjima  i u  strukovnoj školi smjer konobar te fakultativnog predmeta u ekonomskom i elektrotehničkom usmjerenju, ali je broj učenika koji ga biraju srećom u stalnom porastu, budući da su učenici i njihovi roditelji svjesni da dobro poznavanje njemačkog jezika nije neophodno samo za rad u turizmu, nego je ta kompetencija  i inače vrlo važna za postizanje bolje konkurentnosti na tržištu rada. Osim toga, Njemačka je jedna od najpopularnijih destinacija za  programe mobilnosti učenika i studenata te programe stipendiranja na svim razinama obrazovanja.

Učenici i  njihova mentorica Elvijana Frančula Tenčić, profesor mentor, nadaju se da će i “TREFF 10”  doprinijeti popularizaciji učenja njemačkog jezika među generacijama koje dolaze, jer „Njemački otvara mnoga vrata“ kako to propagira i priložena brošura izdana od strane Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV) OVDJE!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još