Search
Close this search box.

Izložba “Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada” od prosinca u Narodnom muzeju Labin

Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu Labinu ove godine slavi četiristotu obljetnicu početka gradnje zvonika memorijom posvećenog sv. Justu. Tim povodom Narodni muzej Labin uključio se u proslavu dajući svoj obol rasvjetljavanjem, većini neznanih, podataka o sv. Justu, tradicionalno čašćenim kao jednim od gradskih svetaca zaštitnika. 

Na taj će način i prosinac biti u znaku sv. Justa izložbom posvećenom kultu toga sveca koja se održava u Narodnom muzeju Labin. Otvorenje izložbe predviđeno je u petak, 1. prosinca, s početkom u 19 sati

Izložba naziva Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada autorski je koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković kao plod višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i povijesnog gradiva arhiva župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu. Bogatstvo sakralnih predmeta i pisana građa u vlasništvu župe, relevantnih za čašćenje kulta sv. Justa, bit će po prvi puta prezentirani na koncepcijskoj izložbi kojom se obrađuje kontekst svetačkih čašćenja i kult sveca, povijesni prikaz njegove recepcije u lokalnim čašćenjima na Labinštini te povijesno-umjetnička predstavljanja u primjerima nepokretne i pokretne baštine.

Izložba se organizira u partnerstvu sa župom Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu, a autor vizualnog identiteta je vizualni umjetnik i dizajner Oleg Morović.

Financijsku podršku ostvarenju izložbe dali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Labin.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još