Labin među prvima kreće s poticanjem stvaranja jeftinije struje za građane

Nakon jučerašnjeg potpisivanja dvaju ugovora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime je Gradu Labinu za dva projekta digitalizacije osigurano gotovo 80 tisuća kuna bespovratno, gradonačelnik Valter Glavičić prisustvovao je konferenciji u sklopu festivala „Dobra energija“ koji se bavi temom obnovljivih izvora energije, odnosno proizvodnji električne energije za građane putem solarnih panela te stvaranjem energetskih zadruga.

Glavni organizator „Dobre energije“ je Zelena energetska zadruga (ZEZ), vodeća organizacija u području građanske energije u Hrvatskoj i voditelj servisa za podršku građanima u ulaganju u solarnu energiju za kućanstva. Razvojem inovativnih projekata, istraživačkim i zagovaračkim djelovanjem te provedbom edukativnih aktivnosti, rade na poticanju građana i lokalnih zajednica na korištenje potencijala građanske i solarne energije u Hrvatskoj.

Poseban fokus konferencije je upravo promišljanje rješenja za povećanje broja solarnih elektrana na našim krovovima, koje su dio plana za povećanje energetske neovisnosti Europske unije do 2030. godine. 

Dobra energija je zapravo čista energija koju proizvode građani i lokalne zajednice iz obnovljivih izvora. Takva energija još se naziva i građanska energija. Svatko od nas može uzeti energiju u svoje ruke, samostalno proizvoditi za vlastite potrebe i biti mali dio velike slike energije u rukama građana. 

Građanska energija štiti nas od kriza u energetskom sektoru na koje ne možemo utjecati sami. Ona može unaprijediti kvalitetu zraka u našim gradovima i županijama, osigurati nova radna mjesta, a uz to donosi i uštede na mjesečnim računima za struju. Konačno, građanska energija pomaže u suočavanju s klimatskim promjenama smanjenjem emisija ugljika i jačanjem naše otpornosti na promjene u sektoru energetike. 

Procjena studije istraživačkog instituta CE Delft kaže da danas preko 12 milijuna stanovnika Europske unije proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50% stanovnika do 2050. 

Zašto i mi ne bismo bili među njima? Ugradnjom male solarne elektrane na vlastiti krov ili udruživanjem sa susjedima u zgradi ili kvartu kroz energetske zadruge ili zajednice, dobrobiti građanske energije dostupne su svima, ističu organizatori.

Upravo tema stvaranja energetskih zajednica, udruživanja lokalnih zajednica i građana kroz stvaranje energije iz obnovljivih izvora te smanjenje cijene energenata i mnogi drugi benefiti prezentirani su kroz zanimljive rasprave i prezentacije primjera iz Europe. Posebice Belgije i Nizozemske kao jednih od predvodnika i razvijenih sustava ovakvih projekata, a bili su od velikog značaja za razvoj sličnog sustava na našem području.

„Projekti energetske učinkovitosti i zelene održivosti jedan su od važnijih ciljeva ove gradske uprave te svakodnevno radimo na istima. Od projekta „Za Labin bez plastike“, „Zelenih navika“ i ostalih vezanih za zelenu održivost, bližimo se i realizaciji toga da budemo među prvima u Hrvatskoj, po uzoru na najrazvijenije zemlje Europe, koji će partnerskom odnosu s našim građanima kroz poticaje za ugradnju panela ali i kroz poticanje stvaranja energetskih zajednica proizvoditi električnu energiju na zdrav, čist i jeftiniji način. S obzirom na svakodnevno povećanje cijena energenata, ovo je definitivno jedan od prioriteta i interesa svakoga od nas, ne samo zbog cijene, nego i korištenja obnovljivih izvora energije, zaštite prirode, a u konačnici i sve potrebnije demokratizacije tržišta energije“ – istaknuo je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još