Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar

Natjecanje Dabar – međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se u Hrvatskoj održalo šesti put i to u tjednu od 8.11. do 12.11.

Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po peti put, a sudjelovalo je 12 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 5017 srednjoškolaca. Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države.

To su redom Karlo Peršić (4.e), David Vorano (3.f), David Sandić (2.e), Antonio Martinčić (2.e) i Petar Vorano (3.f).

Na natjecanju su još sudjelovali David Mišon (4.e), Annika Marić (1.o), Andrea Batelić (1.o), Sven Končić (4.e), Ivan Dundara (2.e), Zoja Bošković Gobo (4.f) i Filip Banak (2.e).

Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja.

Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija: za učenike 1. i 2. razreda OŠ – kategorija MikroDabar, za učenike 3. i 4. razreda OŠ – kategorija MiliDabar, za učenike 5. i 6 razreda OŠ – kategorija KiloDabar, za učenike 7. i 8. razreda OŠ – kategorija MegaDabar i za učenike svih razreda srednje škole – kategorija GigaDabar.

Ove je godine u svim kategorijama ukupno pristupilo 42553 učenika iz 679 prijavljenih škola. Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu MOOC. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena. Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Nedeljko Mandić.

Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome i značke za izniman uspjeh na natjecanju.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!

Podsjetimo, ove je godine udruga “Suradnici u učenju“ organizirala po drugi puta i natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje – DabroUčitelj od 2.11. do 7.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovala su tri nastavnika Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara, Laura Kokot i Nedeljko Mandić. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 439 sudionika na razini Hrvatske. Više o DabroUčitelju 2021. pročitajte OVDJE!

Po prvi puta je ove godine organizirano i natjecanje za studente, DabroStudent 2021. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga “Suradnici u učenju” i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još