Najbolje od Labina za Labin – inicijativa Žive ulice / Living streets kao najava Green plus projekta

Današnjom primopredajom ključeva kamiona za selektivno prikupljanje otpada i službeno je započeo središnji program inicijative Žive ulice / Living Streets, a kojoj su uz gradonačelnika Valtera Glavičića, nazočili i direktor KT 1. Maj Donald Blašković, Alen Golja, kao bivši direktor te gradske tvrtke, Nirvana Franković Mihelj iz Fonda za zaštitu okoliša te Davor Ćirić, direktor tvrtke Alfateh ekologija i energetika. Ovo je veliki korak ka unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom na Labinštini, a dio je veće, sveobuhvatnije priče pod krovnim nazivom Green plus.

„Pokrenuli smo jedan sveobuhvatni projekt pod nazivom Green plus, koji ima za cilj obuhvatiti dobre prakse i provesti transformaciju Grada ka Labinu bez plastike, održivom Labinu, koji brine o zaštiti pitke vode, promovira obnovljive izvore energije i promiče školske i vrtićke vrtove tj. kratke lance opskrbe. I upravo zato je program Živih ulica veoma dobra platforma putem koje zajedničkim snagama možemo prezentirati i promovirati zdravi način življenja te približiti našim sugrađanima cijeli jedan splet održivih mogućnosti“, istaknuo je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić te najavio i buduće konkretne akcije:

„Koristim priliku da najavim sljedeći događaj koji će se održati sljedeći vikend 3. srpnja u subotu na našem labinskom Merkatu kojeg namjeravamo transformirati u prvu tržnicu bez plastike. Mi naime idemo nekoliko koraka iznad postojećih zakona i direktiva koji već reguliraju odnose prema plastici i odredili smo se da budemo prvi grad u Istri koji će zajedno sa svojim javnim poduzećima, ustanovama i civilnim sektorom provesti održive ideje u djelo. U sljedećem periodu očekujte još mnogo novosti kojima doprinosimo kvalitetnijem životu naših građana, a što je najbitnije, aktivnosti provodimo s njima i zajednički ih dizajniramo, a današnji događaj koji okuplja niz aktivista, entuzijasta, volontera, stručnjaka pravi je rezultat toga. Svi su ovdje s istim ciljem – da pokažu ono najbolje od Labina za Labin“.

Inicijativa Living Streets / Žive ulice čini niz intervencija u javnom prostoru, što uključuje i zatvaranje za promet ulice Zelenice, barem na jedan dan. Time će se dati primjer dizajna ulice koja je po mjeri ljudi, a ne automobila te kreirati prostor za suradnju i razmjenu ideja građana i lokalnih inicijativa uz bogat program za sve generacije.

Ulogu koordinatora inicijative „Žive ulice“ preuzelo je komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o., a njegov direktor Donald Blašković nije krio oduševljenje što je završen proces nabave kamiona za selektivno prikupljanje otpada kroz dobivena sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a čije je ključeve upravo danas preuzeo. 1. Maj kontinuirano provodi edukativne aktivnosti i informiranje građana o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada i brige o okolišu, no današnjim sudjelovanjem u ovoj inicijativi građani imaju prilike doznati i planove za veoma skoru budućnost. „Danas najavljujemo i transformaciju labinske tržnice Merkata u zonu bez plastike što provodimo kroz Green plus inicijativu. U stalnoj smo komunikaciji s prodavačima na tržnici i s njima i za njih tražimo najbolja rješenja kako bi transformaciju odradili u narednim mjesecima, a naša će tržnica tako postati prva u Istri koja će biti bez plastike. Srpanj će biti u znaku smanjenja korištenja plastike, a aktivnosti slične Living streets inicijativi odvijat će se i na našoj tržnici svake subote“, zaokružio je Blašković.

Ulica Zelenice postala je tako danas točka susreta gradske uprave, tvrtki u vlasništvu Grada, raznih udruga i poduzetnika, kreativaca i građana pa je jedan od prezentera bio i labinski Vodovod, čije se djelovanje danas građanima približilo putem prezentacije projekta Aglomeracije Labin-Raša-Rabac, čiju mapu su posjetitelji mogli prvi put vidjeti uživo te javne špine u kojoj se nalazi voda iz izvora Kožljak, a koja je uvertira u dugoročni cilj stvaranja mreže javnih špina diljem Labina. Direktor labinskog Vodovoda Alen Golja naglasio je da će se baviti kampanjama podizanja svjesnosti zaštite pitke vode te nastavio: „S obzirom na to da smo i mi kao javna tvrtka dio Green plus inicijative, u našem djelovanju svakako ćemo promicati izbacivanje korištenja jednokratne plastike, ali i plastičnih boca općenito. Zaštita okoliša i održivi razvoj osnova su kako bi se uspješno nosili s klimatskim promjenama.“

Operativnu koordinaciju Green plus inicijative provodi LAG Istočna Istra s obzirom na to da se ona naslanja na djelokrug djelovanja LAG-a i na prakse koje su provodili posljednjih godina. „Naša je uloga, osim koordinacije i provedba aktivnosti koje građani imaju prilike danas vidjeti, a to su aktivnosti vezane za vrtićke i školske vrtove. LAG je u suradnji s vrtićima i školama diljem Labinštine nabavio i postavio visoke gredice te sadnice voća i povrća o kojima se vrtićka i školska djeca brinu te tako od najranije dobi stječu korisne vještine i podižu svjesnost o vlastitom uzgoju hrane“, rekla je Mirela Faraguna, voditeljica LAG-a Istočna Istra.

I tvrtka Labin 2000 sudjeluje u aktivnosti Živih ulica kako bi zajedno s građanima komunicirala moguća rješenja za područje Labina, a koja se tiču mobilnosti. Zajedno s Udrugom Terra Hub i Zelenom energetskom zadrugom te građanima promišljali su na temu “Kako izgleda ulica iz tvojih snova?”, gdje su putem tzv. zida želja istražili mišljenja građana, prijedloge i ideje za poboljšanje prometne mobilnosti na području Labina. Dalibor Zupičić, direktor ove tvrtke izjavio je: „Kao dio Green plus inicijative bavit ćemo se rješenjima u domeni prometa koji svakodnevno utječe na naše zdravlje i okoliš, a sve kako bi našli adekvatna rješenja i u konačnici dali doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.“

Program Živih ulica je namijenjen svim građanima – mladima i starijima, poduzetnicima i aktivistima, kreativcima te svima koji vole i žive Labin. Edukativne radionice, besplatno savjetovanje o korištenju solarne energije i realizaciji solarne elektrane za vlastiti dom, filmske projekcije i još mnogo drugog sadržaja na raspolaganju je svim zainteresiranim građanima još danas do 20,00 sati.

Kako je to danas izgledalo pogledajte u galeriji:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još