Odličan nastup profesorica Srednje škole Mate Blažine Labin na 2. festivalu “Zeleni festival – Karlovačka zelena priča”

Ove se godine u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” 25. lipnja 2021. po drugi puta održao “Zeleni festival – Karlovačka zelena priča. U programu festivala sudjelovale su i profesorice Olivera Tadić i Majda Milevoj Klapčić u dijelu posterskih izlaganja na temu “Knjižnice i zaštita okoliša”.

Posterom „Prijavi šporkulju“, profesorica Olivera Tadić predstavila je ekološku akciju koja je odrađena povodom svjetskog Dana planete Zemlje. „Prijavi šporkulju“ akcija je proizašla iz zajedničkog rada voditeljice ekološke grupe škole, učenika polaznika eko-grupe i knjižničarke.

Istraživački zadatak sastojao se od proučavanja izvora podataka iz časopisa u knjižnici te ostalih izvora knjižne građe o vrstama otpada, utjecaju na okoliš te načinu odlaganja. Cilj je akcije osvještavanje građana a i svih nadležnih službi, bez čijeg se zajedničkog djelovanja divljim odlagalištima neće stati na kraj. Putem postera prikazani su podaci s različitim vremenskim razmakom na području grada Labina i okolnih općina.

Knjižničarka Majda Milevoj Klapčić predstavila je poster naslova „re-Book, male zelene slobodne knjižnice“ u kojemu je predstavila projekt re-Book koji je već dobitnik nekoliko nagrada za inovaciju godine. Ideja samog start-up-a re-Book je poticanje postavljanja malih zelenih slobodnih knjižnica na što više lokacija u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na taj se način potiče čitanje koje je u skladu s nacionalnom kampanjom poticanja čitanja i ovogodišnjom Godinom čitanja.

2. Zeleni festival – Karlovačka zelena održava se u okviru Godine čitanja 2021., uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić“ te u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Karlovca, Javnom ustanovom Aquatika – Slatkovodnim akvarijem Karlovac i National Geographicom Hrvatska.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još