[GALERIJA] Održana manifestacija Plominski zvončić vas zove

Ovog je ponedjeljka 30. svibnja u organizaciji Turističke zajednice Općine Kršan održana manifestacija Zvončić zove u Plomin u čast zaštićenoj biljnoj vrsti – plominskom zvončiću (Campanula istriaca), koji u Plominu raste u svibnju i lipnju svake godine.

Manifestacija je također održana u čast Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji se obilježavaju 22. svibnja. Posjetitelji iz svih krajeva Istre pridružili su se vođenom obilasku staroga grada Plomina – bajkovitom srednjovjekovnom gradiću, uz harmonikašku pratnju učenika glazbene škole Matije Brajše Rašana iz Labina na svakom uglu, i za kraj – predstavom Plominski zvončić vas zove učenika područne škole Ivo Lole Ribara iz Vozilića.

Predstava se održala u sklopu projekta Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije koja je sufinancirala projekt. Predstavu su osmislile učiteljice PŠ Vozilići u suradnji s knjižničarkom Ivanom Fable, s ciljem osvješćivanja o važnosti endemske biljke plominskog zvončića.

Nakon događanja u starogradskoj jezgri, manifestacija se nastavila planinarenjem na Plominsku goru i njezinim livadama koje podsjećaju na rajske vrtove. Druženje je započelo u 10 sati okupljanjem u centru Plomina uz vođenu šetnju kroz plominsku priču slavne i bogate prošlosti grada pomoraca, mlinara i obrtnika. U to vrijeme učenici glazbene škole – harmonikaškog odjela, pod mentorstvom profesorice Karmen Brajuha i Đenane Levak svirali su na nekoliko zasebnih punktova.

Uslijedio je planinarski pohod na Plominsku goru punu mirisa majčine dušice i kadulje pod vodstvom goranske vodičkinje Jelene Holenko Pirc, specijalisticom za vođene obilaske po prirodi s njezinom promocijsko-turističkom agencijom “Lynx and Fox”. Tijekom pauza okupljene je zabavljala zanimljivim i edukativnim pričama o biljnom i životinjskom svijetu te uporabi ljekovitog bilja.

Druženje je završilo oko 14 sati uz uživanje u specijalitetima u lokalnog restorana. Zvončić zove u Plomin prvi se puta organizirao prije 17 godina na inicijativu Bruna Fadela i Turističke zajednice Općine Kršan.

Želja organizatora je bila da se sudionici manifestacije upoznaju s ovim malim istarskim gradićem čije bedeme i pročelja u ovo doba godine prekrivaju prelijepi, zvonoliki cvjetovi zvončića, te njegovu brdovitu okolicu. Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, odaziv na manifestaciju bio je odličan te je još jednom dokazao da naš kraj ima najljepše skrivene kutke kroz koje često prebrzo samo prolazimo. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još