Početak izrade Plana održive urbane mobilnosti u Gradu Labinu

Gradsko poduzeće Labin 2000 d.o.o. je provelo natječaj za izvođenje POUM – a, Plana održive urbane mobilnosti (eng. SUMP) gdje će se u potpunosti analizirati svi prometni tokovi u gradu Labinu, te dati prijedlog za novu eru mobilnosti u gradu Labinu gdje će se posebno ispitati uvođenje javnog prijevoza, uvođenje pješačkih zona i biciklističkih staza te svih ostalih oblika održive mobilnosti.

Na natječaju je pobijedio Fakultet prometnih znanosti koji ima zadatak u roku od godine dana završiti POUM. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. potrebno je smanjenje emisija iz prometa od 90 %. Za postizanje održivog prometa korisnici moraju biti na prvom mjestu te im se moraju staviti na raspolaganje dostupnije, zdravije i čišće alternative trenutačnim navikama u pogledu mobilnosti.

S radovima se kreće ovaj tjedan i to sa sljedećim aktivnostima:
– ponedjeljak, 04.04. – postavljanje automatskih brojača prometa na lokacijama u gradu Labinu ( Zelenice, Pulska ulica, Ulica Aldo Negri, Istarska, Ulica slobode ( cesta prema Rapcu ), Ulica sv. Katarine… )
– Utorak i srijeda, 05.04. i 06.04. – se ručno brojanje prometa u vršnim satima (7-9, 10-12, 15-17, 19-20) na ključnim raskrižjima
– Četvrtak, 06.04. – brojanje i analiza parkirališne potražnje
– Petak, 07.04. – skidanje automatskih brojača

Ista mjerenja i brojanje će se ponoviti još jednom tijekom ljetne sezone 2022. godine. Rezultati mjerenja kao i sve ostale aktivnosti bit će prezentirane i tražit će se od javnosti jaki angažman i uključivanje oko definiranje ciljeva i najboljeg modela mobilnosti koji će odgovarati građanima i posjetiteljima grada Labina.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još