Zaklada donijela odluku o financiranju Malih projekata u lokalnim zajednicama – tri su s područja Labinštine!

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u travnju je raspisala Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni odbori s područja članova Fonda gradova i općina.

Na ovogodišnji natječaj je ukupno pristiglo 50 prijava od kojih je 18 pristiglo za tematsko područje: „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“ dok su ostale prijave bile za tematsko područje: „Razvoj lokalne zajednice“.

Administrativnu provjeru je prošlo 36 prijava te zadovoljilo uvjete za prolaz u daljnji korak procjene, a to je provjera i ocjenjivanje kvalitete prijavljenih projekata. Financiranje je dobilo 10 projekata. Ukupna sredstva na raspolaganju za ovaj natječaj bila su 250.000,00 kn, a po prijavi se maksimalno moglo dobiti 25.000,00.

Od 10 projekata koji su dobili financiranje, tri su s područja Labinštine.

Jedriličarski klub „Kvarner“ svojim projektom „Do Teleferike i nazed“ za koji je dobio maksimalni iznos potpore od 25.000,00 kuna podiže svijest o važnosti industrijske baštine Teleferike na području naselja Rabac te uređuje pristupni put do navedene lokacije kroz uključivanje različitih dionika udruga i TZ-a u provedbu aktivnosti.

Osim njega, financiranje je dobila i Gradska knjižnica Labin za projekt „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu – „Mala knjižnica Rabac“, koja je također dobila 25.000,00 kn. Projektom će se u naselju Rabac omogućiti osnovna knjižnična usluga – posudba i rekreativno čitanje knjiga. U novouređenom prostoru, građanima će biti dostupno petstotinjak knjiga za sve uzraste. Kako bi sam prostor dobio na atraktivnosti, održat će se radionica oslikavanja interijera te akcija uređenja vanjskog dijela prostora.

Naposlijetku, financiranje u punom iznosu ide i Udruzi Kreativna akademija Labin za projekt „Prozori labinskih legendi“. Projekt ima za cilj aktivno uključenje građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke aktivnosti oslikavanja starogradske jezgre Labina sa 6 murala prikazujući osobe i ličnosti koji su ostavili snažan trag na području Labinštine. Međusektorskom suradnjom, razvojem volonterstva i inovativnim modelom uključivanja građana izravno će se doprinijeti povećanju društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te rješavanju zajedničkih problema.

Čestitike našim Labinjanima, ali i svim ostalim odabranim projektima!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još