Suradnja Labina i slovenskih Mežica za buduću šetnju rudarskim tunelima

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić danas je u službenom posjetu slovenskom gradu Mežica (pokrajina Koruška) gdje je između ostalog održao  radni sastanak s tamošnjim gradonačelnikom gospodinom Dušanom Krebelom.

Grad Mežice mjesto je bogate rudarske povijesti kao i grad Labin. U više od tri stoljeća rudari su iskopali 19 milijuna tona rude olova i cinka, za što su morali iskopati preko 1000 km tunela. Postupno zatvaranje rudnika započelo je 1988., a turistički rudnik i muzej otvoren je za posjetitelje od 1997. godine s godišnjim posjetom od oko 20.000 posjetitelja čime se svrstavaju među najposjećenija turistička odredišta u Koruškoj.

U osamnaest godina djelovanja uspostavili su brojne veze s turističkim rudnicima i muzejima u Sloveniji, Austriji i Italiji, kao i između stručnih institucija, turističkih ponuđača, obrazovnih institucija i drugih.

Upravo u tom prostoru gostovala je i izložba Labin Art Expressa pod nazivom „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“ čiji su eksponati danas skinuti te se vraćaju u Labin.

„Bila je ovo prilika da nakon što je održana izložba LAE-a u ovim predivnim prostorima bivšeg rudnika, a sada jedne od najvećih turističkih atrakcija Slovenije, održim sastanak sa gradonačelnikom Krebelom. Mežica je odličan primjer onoga što u Labinu razvijamo i što će Labin svrstati na posebnu turističku kartu Europe. Upravo ovakvi susreti i daljnja suradnja s gradovima poput Mežice nešto je što nam olakšava put ka partnerstvima i financiranju projekata putem EU fondova.

Prvi korak suradnje je već ovog lipnja kada će na poziv Mežica, Labin sudjelovati na međunarodnoj konferenciji europskih gradova koji baštine rudarsku prošlost upravo u Mežici. Ugodan sastanak s kolegom Krebelom i dogovorena buduća suradnja na ovom polju još je jedan veliki i dodatan korak ka ostvarenju sna o turističkoj atrakciji i šetnji rudarskim tunelima Labina.

Osim zajedničke rudarske povijesti s Mežicom nas veže i suradnja naših pčelarskih udruga koje već dogovaraju zajedničke europske projekte”, zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić koji je danas nakon održanog sastanka u društvu gradonačelnika Krebela i predstavnika LAE-a Deana Zahtile i Noela Mirkovića posjetio muzej-rudnik Podzemlje Pece i izložbu LAE-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još