Projekt vrijedan gotovo 300 tisuća kuna za očuvanje okoliša i odbacivanje starih navika

Inicijativom „Za Labin bez plastike“ Grad Labin pokrenuo je među prvima u Hrvatskoj rješavanje problema plastičnog otpada na području lokalne zajednice, a labinska tržnica postala je prva u Hrvatskoj bez plastične ambalaže.

Promicanje politika zelene održivosti i implementiranje istih te svakodnevne edukacije dio su brojnih projekata Grada Labina usmjerenih ka ovom cilju. No, upravo problemi odlaganja otpada i nesavjesnost i dalje su čest problem. Navedeno ukazuje na važnost daljnje intenzivne edukacije i kontinuiranog podizanja svijesti o očuvanju okoliša.

Stoga, Grad Labin prijavio je još jedan zanimljiv projekt na otvoreni javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada vrijedan gotovo 300 tisuća kuna. Projektom se planiraju nabaviti otpadomjeri s ciljem osiguranja da polupodzemne spremnike za odvajanje otpada na ključnim lokacijama koriste samo oni korisnici kojima su namijenjeni.

Na taj način postiže se poboljšana kontrola korištenja tih spremnika što onemogućuje korištenje od strane drugih korisnika i njihovo nepropisno odlaganje otpada. Time se osigurava povećana kvaliteta ubačenog odvojenog otpada (kao sirovine) s poboljšanim mogućnostima oporabe te se tako povećava stopa oporabe odvojeno prikupljenog otpada.

Osim nabave otpadomjera planiraju se provesti i edukacije prodavača i kupaca labinske gradske tržnice o sprječavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju komunalnog otpada te korištenju alternativnih ambalaža u procesu prodaje i kupnje. Cilj je postići 100% pokrivenost alternativnim ambalažama.

Ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosi 294.500,00 kuna.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

pročitajte još